Mer

Din ultimata guide till Mosaikbord

Av Josef Jansson november 26, 2023 8 Min lästid

Bakom den vackra konsten av Mosaikbord

Alla konstformer bär på en rik historia och mosaikbord är inget undantag. Ursprungligen uppfanns mosaikbord av antika civilisationer som grekiska, romerska och bysantinska. Ända sedan då har de varit en symbol för skönhet, rikedom och uttrycksfullhet.

Den konstform som vi idag känner som mosaikbord tog sin nuvarande form i Marocko, där traditionen förfinades och återskapades genom tiderna. Marockansk mosaik är känd för sin karakteristiska geometriska design och rika färgpalett, vilket gör varje mosaikbord unikt. Denna tradition fortsätter än idag och bibehåller den fascinerande historiken, som sträcker sig flera tusen år tillbaka.

 • De tidiga marockanska mosaikborden var uteslutande handgjorda
 • Marockanska hantverkare använde olika geometriska former och färgkombinationer
 • Mosaikbordets tradition och historia spelar en stor roll i dess charm

Hantverkskompetens bakom mosaikbord

Hantverket bakom mosaikbord är både tidskrävande och komplicerat. Varje bit av mosaiken sätts för hand, vilket skapar ett unikt mönster som ger varje bord sin individuella karaktär. Metallen ramas ofta ut av skickliga smeder och de keramiska plattorna klipps och formas noggrant innan de kombineras i det slutgiltiga mosaikmönstret.

Hantverket som går in i varje bord resulterar i en konstbit som är så mycket mer än bara ett funktionellt möbelstycke.

 • Varje bit av mosaiken är noggrant utformad och placerad för hand
 • Varje bord är unikt och har en individuell karaktär
 • Hantverket gör mosaikbord till mer än bara en funktionell möbel

Olika stilar och design av mosaikbord

Även om alla mosaikbord bär prägel av det traditionella marockanska hantverket, finns det en mängd olika stilar och design. Vissa har en minimalistisk touch, medan andra är fullspäckade av färg och detaljer. Variationen är vad som verkligen visar mosaikbordens skönhet.

Vanliga designelement i mosaik klipps och sätts ut för hand, skapar varje gång nya, unika mosaikbord. Dessa kan anpassas efter personlig smak och miljö, vare sig det är för inomhus eller utomhusbruk.

 • Variationen i mosaikbordens design visar deras skönhet
 • De kan anpassas efter personlig smak och miljö
 • Handgjorda mosaikbord presenterar en unik kombination av traditionellt hantverk och modern design

Att kunna skapa ett sådant mästerverk är en skicklighet som kräver kunskap, erfarenhet och hantverksmässig noggrannhet. I den här sektionen har vi täckt värdet, skönheten och konsten som ligger bakom varje mosaikbord. Om du är intresserad av att köpa ett mosaikbord, hoppas vi att du fått bättre förståelse för den tid, ansträngning och hantverkskunskap som ligger bakom varje unikt mosaikbord.

Mosaikbord: Hur du använder dem bäst

Optimal användning av mosaikbord

Mosaikbord är mer än bara ett funktionellt möblemang; de är verkligen konstverk. Varje bord är unikt, handgjort av skickliga marockanska hantverkare, så det är viktigt att du behandler dem med den respekt de förtjänar. Här är några tips för att få ut det mesta av ditt mosaikbord:

 • Placering: Fundera över var du placerar ditt bord. Dessa bord är både robusta och vackra, vilket gör dem perfekta för både inomhus och utomhus användning. Inomhus kommer de att tillföra en exotisk och stämningshöjande touch Till din inredning. Utomhus blir de en dynamisk och färggrann blickpunkt i trädgården, på gården eller uteplatsen. Kom bara ihåg att om du använder det utomhus, är det bäst att skydda det från frost på vintern för att undvika skador.
 • Dekoration: Dra nytta av dess unika utseende och använd ditt mosaikbord för att visa upp objekt som förlänger dess skönhet. Ljus, vaser, prydnadssaker, böcker – allt som inte döljer mosaiken helt kan användas för att förstärka deras visuella effekt.

Inomhus och utomhus användningar

Ett mosaikbord kan användas på många olika sätt tack vare dess robusta design och iögonfallande utseende. Det skapar alltid en atmosfär av autenticitet och exotisk charm.

 • Inomhus: Ett mosaikbord kommer att uppdatera ditt vardagsrum, matsal eller sovrum. Du kan även använda det som ett sidobord vid din soffa, eller kanske som en hallmöbel för att lägga ned dina nycklar och andra småsaker.
 • Utomhus: Ett mosaikbord är det perfekta inslaget till din uteplats, balkong, trädgård eller gård. De är vädertåliga och kan resistenta mot solen utan att blekas. Bara kom ihåg att skydda dem från frost under vintern.

Bibehålla kvalitet över tid

För att hålla ditt mosaikbord i bästa möjliga skick på lång sikt bör du tänka på följande:

 • Rengöring: Använd en mjuk trasa och milt rengöringsmedel för att torka av ditt bord. Undvik slipande produkter som kan skada bordets unika glasyr.
 • Skydd: Under kalla vintermånader, när temperaturen sjunker till frysta nivåer, bör mosaikborden hållas inomhus eller skyddas med ett överdrag. Frost kan orsaka sprickor i mosaikens glasyr eller expansionsförändringar i metallramen, vilket kan leda till att kaklet släpper.
 • Underhåll: Oavsett om du använder bordet inomhus eller utomhus, håll det rent och skyddat. Eventuella spill bör torkas upp direkt för att förhindra fläckar eller skador på glasyren.

Allt om mosaikbord – att äga och sköta dem är en konst i sig! Följ dessa råd för att säkerställa att din investering förblir vacker och varar livet ut.

Att äga ett mosaikbord: Köpe- och skötselråd

Mosaikbordens inköp

Innan du köper ditt mosaikbord bör du ta hänsyn till några viktiga punkter. Mosaikborden är handgjorda och därför kan det finnas skillnader i varje bord. Många butiker erbjuder både standardmodeller och möjligheten att beställa ett skräddarsytt mosaikbord.

Handla lokalt om möjligt. Det är bra för miljön och ger dig möjlighet att se och känna mosaikbordet innan du köper det. Många mosaikbord säljs från Stockholm, men oavsett var du bor bör du kunna hitta en lokal återförsäljare.

Förbered dig på att betala en premium för ett mosaikbord. Dess unika design och skickliga hantverk kommer med ett högre pris än massproducerade möbler. Men, om du väljer att köpa ett, vet du att du har något speciellt och unikt.

När det kommer till frakt bör du också vara medveten om att dessa är tunga föremål. Se till att du har en lämplig leveranslösning på plats.

Här hittar du fantastiskt vackra mosaikbord online.

Viktiga överväganden

Det första du bör tänka på är storleken på mosaikbordet. Vill du ha ett stort matbord för utomhusbruk? Eller kanske en liten sida eller ett kaffe bord för inomhusbruk är mer lämpligt för dina behov. Undersök alternativen noggrant och mät din tillgängliga utrymme innan du gör ditt val.

Välj en design som passar din egen stil och heminredningsfärgschema. Eftersom mosaikbord är handgjorda kan du hitta något som passar din personliga stil perfekt.

Kom ihåg att äkta mosaikbord oftast är gjorda för att användas inomhus. Om du planerar att använda det utomhus, dubbelkolla att det kan tåla det lokala klimatet. Du vill inte att ditt vackra mosaikbord ska skadas av ljust solljus eller kyla.

Bästa underhållstipsen

Mosaikbord kan vara tåliga, men de kräver fortfarande regelbunden vård för att hålla dem vackra och vid liv. Använd en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel för att hålla ytan ren och fri från fläckar. Var försiktig när du flyttar ditt mosaikbord för att förhindra skrapor och minimalisera slitage.

Eftersom mosaikborden är gjorda av kakel och metall kan de skadas av frost. Om du bor på en plats med kraftiga vintrar bör du förvara ditt mosaikbord inomhus när temperaturen faller.

För att skydda kaklet och förhindra fläckar och sprickor bör du använda en tillämplig kakelbalsam på ditt bord regelbundet. Om du märker sprickor eller brott i din mosaik, överväga att anlita en professionell för att reparera skadan.

Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att ditt mosaikbord fortsätter att vara en kul färgstänk och konversationstartare i ditt hem i många år framöver.